Hocras onderwerp van Politieke Avond op 28 september 2022

Hocras onderwerp van Politieke Avond op 28 september 2022

Na bijna een jaar komt er weer beweging in het Hocras dossier. Op woensdag 28 september is een thema-uur gereserveerd om de gemeenteraad te informeren over het stedenbouwkundigplan ter voorbereiding op de bestemmingsplanprocedure. De bijeenkomst is in de Raadszaal van 20.45 tot 21.45 uur en is ook thuis digitaal te volgen.

Op 2 november 2021 (bijna een jaar geleden!) was de laatste bijeenkomst waar omwonenden, gemeente en de initiatiefnemer bij elkaar kwamen. Het was een voor ons teleurstellende bijeenkomst waar minimale aanpassingen ten opzichte van de allereerste versie in sneltreinvaart werden gepresenteerd. Met het grootste bezwaar, het grote bouwvolume op zo’n klein terrein, was helemaal niets gedaan. Voor het meest in het oog springende onderdeel, de geplande middelbare school, was er een witte vlek op de kaart getekend en daar moesten de aanwezigen het mee doen. Verder kregen andere belangrijke aspecten zoals de inpasbaarheid binnen de natuurlijke omgeving en de verkeersveiligheid minimale aandacht.

In maart 2022 is het plan gepresenteerd aan de ARO-commissie van de provincie Noord-Holland. Deze commissie was het volledig eens met de kritiekpunten van de Walden buurtgroep op het voorlopige plan. Er zijn, voor ons onbekende, aanpassingen gedaan die op de 28e worden gepresenteerd.

Bij de vorige aankondiging heeft de Walden buurtgroep een brandbrief (de brief is hier terug te vinden) geschreven naar alle raadsleden. Op de brief is nooit gereageerd, mede door het uitstel van het thema uur, maar alle kritiekpunten die in deze brief van 20 juni zijn genoemd, zijn nog actueel en we nemen daar geen woord van terug. Wij zien de noodzaak in om het terrein een nieuwe bestemming te geven, en zijn nog altijd bereid om hier serieus over mee te denken. Deze uitgestoken hand is echter nooit geaccepteerd en het plan zoals aan ons bekend, kan niet op onze steun rekenen.

Voor de presentatie in het thema uur verwachten we mooie plaatjes en schone woorden over de oplossing voor de woningbouwopgave, natuurinclusief bouwen, de inpassing van historische cultuurelementen, natte en droge ecologische zones, inpassing in de natuurlijke omgeving en het voor het Gooi kenmerkende illusielandschap. Deze woorden moeten vergeleken worden met de realiteit van een grote middelbare school, zo’n 160 woningen en bedrijfsruimte op iets meer dan vier hectare. Klinkt mooi, maar in de praktijk onwerkbaar.

We zijn, net als iedereen, benieuwd naar de plannen die de raadsleden voorgeschoteld krijgen.

Het thema uur is terug te kijken, volg deze link of kopieer deze: https://gemeentegooisemeren.connectedviews.nl/SitePlayer/gemeente_gooise_meren?session=110596&lang=en

Dit is het document met de slides die aan de raad zijn getoond op 28 september.

Deel deze informatie via WhatsApp, Facebook, Twitter, LinkedIn of per e-Mail

 

Reageer via Facebook of Twitter