Scholen vaak te dicht bij snelweg

Scholen vaak te dicht bij snelweg

Zo luidt de kop in de Gooi- en Eemlander van 5 mei 2023. Zo’n 3000 leerlingen in het verspreidingsgebied van De Gooi- en Eemlander lopen extra risico op gezondheidsschade door fijnstof doordat hun school te dicht bij een drukke weg ligt. Het is al jaren bekend dat scholen naast drukke verkeersaders tot gezondheidsproblemen bij leerlingen gaan leiden, maar toch wil de gemeente Gooise Meren een grote middelbare school direct langs de drukke N-236 bouwen (zie blauwe stip in de kaart hierboven).

Dat een school naast een drukke weg of snelweg de gezondheid van kinderen schaadt, is al jaren bekend. Leerlingen zitten tussen de vier en zes jaar op een locatie en worden al die tijd blootgesteld aan vervuilde lucht. De uitstoot van fijn- en stikstof leidt tot een verminderde longcapaciteit en kan leiden tot astma en chronische bronchitis. Verder behoren hart- en vaatziekten tot de mogelijkheden maar dan voornamelijk voor kwetsbare groepen, zoals kinderen.

De Gooi- en Eemlander en journalistiek onderzoeksplatform Investico hebben onderzoek gedaan hoe de situatie is in het verspreidingsgebied van deze krant, kortom onze regio. Zij komen tot de conclusie dat zo’n 3000 (!) leerlingen een verhoogd risico lopen op gezondheidsschade doordat hun school te dicht bij een drukke weg ligt. Klik hier voor het artikel, deel 1 en deel 2. Een drukke weg is een snelweg of een weg met meer dan 10.000 voertuigbewegingen per dag. Op de Franse Kampweg / provinciale weg N-236 zijn er dagelijks 11.000 voertuigbewegingen ter hoogte van de school.

Dat duizenden leerlingen in onze regio bloot staan aan gevaarlijke stoffen is erg, maar dat de gemeente concrete plannen heeft om 1200 kinderen extra aan deze gevaren bloot te stellen is ronduit verbazingwekkend. Hetzelfde geldt ook voor de schoolbesturen die hieraan meewerken. Zowel de Vitus Mavo als het Willem de Zwijger College staan nu niet op de lijst van gevaarlijke locaties aldus de Gooi- en Eemlander. De Walden Buurtgroep vind deze locatie sowieso niet geschikt voor een school vanuit het oogpunt van verkeerveiligheid en het direct naast de (toekomstige?) school gelegen benzinestation. Dit is een extra argument dat de ouders van de schoolgaande kinderen zou moeten aanspreken. Wij vinden het onverantwoord dat de school en het gemeentebestuur het plan willen doordrukken. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald!

Op deze afbeelding uit het onlangs gepresenteerde stedenbouwkundig plan kunt u goed zien hoe dicht de school aan de drukke provinciale N236 komt te liggen. En let vooral op het benzinestation, rechtsboven!

Deel deze informatie via WhatsApp, Facebook, Twitter, LinkedIn of per e-Mail

 

Reageer via Facebook of Twitter