Wonen, werken én een nieuwe middelbare school

Wonen, werken én een nieuwe middelbare school

Wonen, werken en een nieuw schoolgebouw voor een van de bestaande middelbare scholen in Bussum. Die combinatie hoopt de gemeente Gooise Meren te realiseren op het terrein van de voormalige Hocras aan de Franse Kampweg.


Artikel uit de Gooi- en Eemlander van donderdag 19 maart 2020. Tekst: Joyce Huibers


Wonen, werken én een nieuwe middelbare school; Gooise Meren en Hocras onderzoeken mogelijkheden op terrein voormalige groothandel

Samen met de Hocras, begin dit jaar verhuisd naar Almere en eigenaar van de grond, is Gooise Meren een eerste stedenbouwkundig onderzoek begonnen naar de haalbaarheid van het idee. Volgens wethouder Jorrit Eijbersen moet namelijk nog blijken of deze mix inderdaad goed op het terrein van zo’n 50.000 vierkante meter past en of het haalbaar is qua verkeer en in samenhang met de omringende natuur. ,,Ik ben positief gestemd.”

Voor woningbouw zou in het plan zo’n 22.000 vierkante meter beschikbaar zijn. Voor kleinschalige bedrijven 12.000 en voor onderwijs ook nog eens 12.000. Het was al bekend dat Hocras graag woningbouw wilde op het terrein. Voor de gemeente is het belangrijk dat er ook ruimte blijft voor werkgelegenheid. De toevoeging van een school lost een ander probleem op in Gooise Meren.

Zowel het Willem de Zwijgercollege als het Goois Lyceum in Bussum zijn namelijk dringend toe aan renovatie of nieuwbouw. Al tijden wordt gezocht naar een plek voor de tijdelijke huisvesting van de twee scholen. Een kostenpost van zo’n dertien miljoen euro en een locatie vinden blijkt ook nog eens lastig.

Door een nieuw gebouw neer te zetten en een van de twee scholen naar deze locatie te verplaatsen, kan fors bespaard worden op de kosten voor tijdelijke huisvesting, aldus het college in de mededeling aan de raad. Volgens Eijbersen zijn de scholen ingelicht en staan zij open voor dit idee. ,,We zijn heel blij met de kans die dit biedt voor onze gemeente”, aldus Eijbersen.

Hans van der Eijk, directeur Hocras, wil van het bedrijfsgedeelte echt iets moois maken voor lokale ondernemers. ,,Dit is een kans die je een keer in de honderd jaar krijgt. De bedoeling is om kleine mooie units te maken voor bijvoorbeeld hoveniers, stukadoors of loodgieters die nu veelal opslagruimte missen in de regio. Maar ook kleinschalige, hogwaardige productie. Voorwaarde is wel dat er geen uitstallingen buiten zijn. Het moet netjes blijven.”

De kosten van dit eerste stedenbouwkundige onderzoek worden door de gemeente en Hocras gedeeld. De bedoeling was om het onderzoek in mei te hebben afgerond en een voorstel voor de raad klaar te hebben. Eijbersen durft echter niet te zeggen of dat nog haalbaar is gezien de gezondheidscrisis in het land. ,,Maar we proberen er nog steeds vaart achter te zetten.”

Deel deze informatie via WhatsApp, Facebook, Twitter, LinkedIn of per e-Mail

 

Reageer via Facebook of Twitter