Varen over het Luye Gat

Varen over het Luye Gat

In het voorjaarsnummer van Spiegelschrift, het magazine van de Vereniging Vrienden van het Spiegel in Bussum, staat een reportage over een vaarexpeditie over het Luye Gat (download hier de pdf). Poul Hulzink van het Goois Natuurreservaat en Kolijn van Beurden nemen de lezer mee over dit unieke verbindingsstukje tussen de natuurgebieden Cruysbergen en Bantam. Reden voor deze vaartocht zijn de ambitieuze bouwplannen voor het Hocrasterrein.

Namens de Waldenbuurtgroep laat Kolijn optekenen dat we de herontwikkeling toejuichen, maar ons ernstige zorgen maken over het grote bouwvolume. De huidige plannen gaan uit van ruim 150 woningen, zo’n 20 bedrijven en een grote middelbare school – en dat alles op een postzegel van iets meer dan vier hectare. Dit kan alleen door hoog te bouwen waarmee het gewaardeerde en al veel langer geaccepteerde illusielandschap in gevaar komt.

Verder moet er meer aandacht en ruimte komen voor de natuur. Poul Hulzink voegt toe dat het Luye Gat een natte verbinding is tussen het veen van de Vecht en het zand van het Gooi. Het is een grensgebied waarin allerlei bijzondere planten en diersoorten voorkomen, maar met deze ontwikkeling komen deze allen onder druk te staan. De focus moet verlegd worden van grootschaligheid naar kwaliteit en duurzaamheid.

Deel deze informatie via WhatsApp, Facebook, Twitter, LinkedIn of per e-Mail

 

Reageer via Facebook of Twitter