Franse Kampweg in Bussum krijgt extra fietspad
De gemeente Gooise Meren is van plan een fietspad aan te leggen aan de noordkant van de Franse Kampweg in Bussum. Op die manier moeten scholieren in de toekomst op een veilige manier het Hocrasterrein aan de rand van Bussum kunnen bereiken waar een nieuwe wijk met bijna 160 woningen en een middelbare school moet verrijzen.
Artikel uit de Gooi- en Eemlander van woensdag 3 november 2021. Tekst: Joyce Huibers
Franse Kampweg in Bussum krijgt extra fietspad om toekomstige wijk en school op Hocrasterrein veilig te bereiken; Omwonenden en Natuurmonumenten vrezen dat Bantam hangplek voor scholieren wordt
Dinsdagavond werden omwonenden en andere belanghebbenden bijgepraat over de stand van zaken. Grote veranderingen zijn er sinds de laatste bijeenkomst vorig jaar oktober niet aangebracht in het plan. Wel is er onder andere veel onderzoek gedaan naar het groen in de nieuwe wijk en het creëren van een natuurcorridor van zes meter breed langs het watertje, het Luie Gat.
Stallen
De intekening van het fietspad is de meest in het oog lopende aanpassing. Daarnaast bekijkt de gemeente of de Franse Kampweg zelf heringericht kan worden tot een 50km weg. Over het behoud van de stallen van de voormalige renbaan is nog geen duidelijkheid. Een eerste onderzoek wijst uit dat de gebouwen niet voldoen aan de eisen om gemeentelijk monument te worden, maar wel voldoende historische waarde hebben om opgenomen te worden in de plannen. Daar is tot nu toe niet voor gekozen, maar er loopt nog een aanvullend onderzoek.
Ook is de indeling van de woonwijk met parkwoningen, twee-onder-een-kappers en appartementen iets aangepast. Middels een filmpje liet architectenbureau SVP zien welke sfeer de nieuwe wijk moet krijgen. Zo is er meer lucht gekomen in het midden van het plangebied en een hoog appartementencomplex langs de Franse Kampweg, komt verder naar achteren te liggen. Volgens SVP is ook de hoogte van dit gebouw aangepast. Het zou van zes lagen met een half verdiepte garage naar vijf lagen met half verdiepte garage zijn gegaan. Meerder aanwezigen spraken dat tegen. Volgens hen was de maximale hoogte altijd al vijf lagen, zoals ook deze krant in oktober 2020 schreef. ,,Feitelijk is er dus niets veranderd”, was de teleurgestelde conclusie van enkele aanwezigen.
Pijnpunt
Dat wethouder Jorrit Eijbersen en Van der Eijk vasthouden aan de komst van een schoolgebouw, is het grootste pijnpunt. Omwonenden hebben het idee dat er niet echt meer naar alternatieve locaties is gezocht door de gemeente. Volgens hen is dit nog steeds geen veilig bereikbare plek voor leerlingen en gaan de omringende natuurgebieden lijden onder de komst van 1200 scholieren. Ook Natuurmonumenten vreest dat. De organisatie mist een duidelijk signaal vanuit de gemeente hoe voorkomen gaat worden dat een gebied als Bantam straks een hangplek voor scholieren wordt.
Volgens Eijbersen worden daar gesprekken over gevoerd met het toekomstig Montessori Lyceum Gooise Meren (fusie van Willem de Zwijger College en Vitusmavo, red). De buitenruimte van de school moet onder andere zo aantrekkelijk worden ingericht dat leerlingen daar willen verblijven.
Walden krijgt parkachtige opzet met optimistische architectuur
De opzet van de nieuwe wijk, door architectenbureau SVP ’Walden’ genoemd naar de voormalige kolonie die Frederik van Eeden hier stichtte, wordt parkachtig met een lichte, natuurlijke en optimistische architectuur. Geen standaard woningen met tuintjes, schuttingen en schuurtjes, maar wonen in een groen en open park waar iedereen met elkaar zorg draagt voor de buitenruimte. Onderstaand filmpje geeft een eerste idee, waarbij SVP benadrukt dat de architectuur en indeling nog een concept zijn. Het gaat vooral om de sfeer. De toekomstige woonwijk heeft inmiddels ook een eigen website, www.woneninwalden.nl